Duinsoaren en willen vliegen als vogels

blog 30 mei 2024

Na het werk even een strandwandeling. Wat een prachtig licht en donkere wolken. De vissersboot vlakbij de kust ziet er fantastisch dramatisch uit. Al die meeuwen die meevliegen om de visser van de vis af te helpen blijven mij fascineren, hier aan zee en op het land.
Eigenlijk loop ik altijd naar rechts, dat is een rustiger strand gedeelte. Maar vandaag loop ik naar links. Eindelijk weer eens naar strandtent Zilte Zucht. Nou, dat werd me wat. Boven en langs het duin bij Zilte Zucht vlogen drie vliegende personen. Ik ontplof. Hoe is het mogelijk om over beschermd gebied en tijdens het broedseizoen te vliegen. Ik spreek ze aan. Maar ja, ik heb net zoveel aedrenaline aangemaakt als de vliegers vast hebben na het beleven van een heerlijke vlucht boven de duinen. Dus een redelijk gesprek zit er niet in. Onbegrip van beide kanten. Ik zeg idioot, je verstoort de vogels en het is beschermd gebied. De man zegt dat er geen verbodsbord staat, dus het mag.
Vanavond kijk ik heel internet rond hoe het zit met de wetgeving van duinsoaren. Na veel zoeken en lezen is het mij nog onduidelijk. Ik neem me voor om het verder te onderzoeken en dat er wellicht een tussenoplossing kan zijn. Bijvoorbeeld na het broedseizoen (15 juli) het duinsoaren toestaan, mits het duingras blijft staan. Anders hebben we geen zee bescherming. Want dan vliegt er iets anders, geen vogel of mens, maar het zand van de duinen waait dan weg. Dat is nog stommer.