Klei kruipt waar het niet gaan kan

blog 10 augustus 2023

We zijn nog lang niet toe aan mijn keramiek atelier. Maar na een jaar zonder moet ik vandaag klei gieten. Dus plekje vrij gemaakt. Heel voorzichtig en zeker uit de buurt van het gips blijven. Riskant, want gips in de klei kan tot explosie leiden op hoge temperatuur in de oven. Dan is alles om dat werk heen ook kapot. Maar het moet. Ik werk zo net, gips en gips-stofvrij mogelijk. Tuin is daarbij een extra werkruimte.
De bekers zijn twee bestellingen en voor Blauwdruck Zwolle. Eerst gieten, drogen, schuren, drogen, biscuitbakken, glazuren, drogen en glazuurstook.
Afwachten wat het wordt natuurlijk. Blijft ook een proces met toevalligheden en invloeden waar ik niet altijd invloed op heb. Het is een activiteit. Wel fijn. Helder werken met gietklei. Duidelijk volgens een vast schema. Lekker in de smurrie ook. De gietklei in de emmers was bezonken. Gietklei stond al een jaartje stil. Dus moest gemengd. Deed ik met boormachine. Even niet opletten en ik en heel de tuin zat onder de klei spetters. Lekker bezig.
Wel voor altijd gelukkig met klei.