Achteraf en evalueren met mezelf

blog 21 november 2023

Beschouwen, leren, bekijken, ervaren. Precies waarom weet ik niet, maar vanmiddag heb ik alle nieuwe werken van de afgelopen veertig dagen op mijn werktafel gelegd. Favorieten uitgekozen. Het leek wel een werkbespreking met Aernout Mik op de Rietveld academie. “Je hebt er nu 36 (fotorolletjes die ik in de jaren negentig gebruikte waren toen 36 stuks) kies er twee uit”. Dat deed ik, de rest mocht de vuilnisbak in. Nou mooi niet. Ik deed het niet. Het gesprek is me wel bijgebleven. Nog steeds ben ik dol op veel. Herhaling? Dubbelingen? Verzamelingen? Veel. Ik was misschien wel een Vlaamse gaai of eekhoorn in een vorig leven. Voorraad aanleggen. Vanmiddag met de camera even rondje door de tuin. Er staan namelijk nog zo veel bloemen. De grootste blijdschap was er bij het zien van een stokroos. Zo lang wil ik die al. Ooit heb ik ze. Maar dan in een suffe kleur, oud roze bijvoorbeeld. Deze is paars, donker paars. Heel mooi.